Wat is AVI?

D.m.v. het AVI systeem wordt gemeten hoe de technische leesontwikkeling van een kind verloopt. Kinderen worden jaarlijks o.a. d.m.v. de CITO toets klassikaal getoetst om te meten wat zijn/haar AVI niveau is. De Citotoetsen meten leestempo en leestechniek, of individueel wordt met de speciale AVI-toets gemeten.

 

Met de AVI-aanduiding op boeken kun je de juiste boeken kiezen voor je kind. Zo kunt u of uw kind de boeken kiezen die op zijn/haar niveau zijn afgestemd. 
 


AVI-aanduidingen zijn echter bedoeld als hulpmiddel. Het belangrijkste criterium is natuurlijk de interesse van uw kind. Als een kind een boek leuk vindt en het is eigenlijk iets boven zijn of haar AVI-niveau dan is dat natuurlijk geen probleem. Het kan een kind juist stimuleren om ook moeilijkere boeken te lezen en daardoor het leesniveau te verhogen.

 

AVI-niveaus

 

Het AVI-systeem bestaat uit 12 niveaus. Ieder niveau bestaat uit een cijfer en een letter. De letter M staat voor midden of medio en E staat voor eind. De cijfers geven de jaargroep weer. AVI-niveau M3 is het niveau dat een kind gemiddeld midden groep 3 bereikt. AVI E3 is het niveau dat een kind gemiddeld aan het eind van jaargroep 3 bereikt. Etc.


Er zijn echter 2 niveaus met een afwijkende aanduiding: AVI Start, gaat vooraf aan AVI-M3 en bedoeld voor beginnende lezers. AVI Plus is het hoogste niveau dat een kind kan bereiken in het AVI-systeem, en wordt gemiddeld in groep 8 behaald.

 

Wanneer een kind alle niveaus beheerst, kan hij/zij de teksten van het middelbaar onderwijs goed lezen en begrijpen.

 

AVI-niveaus per groep

 • Groep 3: AVI Start-M3-E3

 • Groep 4: AVI M4-E4

 • Groep 5: AVI M5-E5

 • Groep 6: AVI M6-E6

 • Groep 7: AVI M7-E7

 • Groep 8: AVI Plus

   

   

  Wij hopen hiermee het AVI systeem iets verduidelijkt te hebben. Onze boeken zijn vergelijkbaar met AVI 3 Ze zijn niet erg moeilijk en hebben redelijk duidelijke schrijfletters. Maar voor startende lezertjes zijn ze wellicht net iets te lastig. Dus nog even voorlezen. Maar dat is ook veel gezelliger en daar kun je samen van genieten. Ze leren het tenslotte snel genoeg.